joi, 25 iunie 2015

Degustarea unui ou de la o gaina crescuta in curte si a unui ou din comert

Am citit pe mai multe bloguri din Romania comparatii intre gustul unui ou provenit de la o gaina crescuta in curte si gustul unui ou cumparat din comert. Rezultat final - au acelasi gust. Mai sa fie! Cum de ei nu simt diferenta nici macar la celebrul ou ochi si eu o simt chiar si atunci cand le folosesc la prajituri? Chiar daca, recunosc, imi dau seama de calitatea unui ou imediat ce privesc galbenusul nu sunt genul de persoana a carei papile gustative sunt influentate de ce vad ochii.

Printre cateva informatii statistice despre oul de gaina, astazi am gasit abordata in articolul " Are Pasture-Raised hen eggs more heart healthy than conventional eggs " si aceasta nedumerire. Conform unor teste efectuate in orb (fara ca subiectii sa stie ce tip de ou au in fata) nu exista nici o diferenta de gust intre cele doua oua. Autoarea articolului recunoaste ca ea simte diferenta.



In concluzie, bloggerii romani care au postat ca nu au simtit nici o diferenta intre gustul oului provenit de la tara si cel cumparat din comert ... nu sunt singurii care nu simt diferenta. Aceasta confirmare nu elimina insa diferenta enorma dintre gustul celor doua tipuri de oua. Nu exclud faptul ca exista in comert oua care se apropie calitativ de cele provenite de la gainile lasate liber intr-o curte taraneasca, dar atat timp cat nimeni nu a mentionat ca au ales de pe raft un anumit tip de oua imi rezerv dreptul de a considera ca oul din comert a fost ales la intamplare.

Tind sa cred ca aceasta incapacitate de a face diferenta intre ele se datoreaza necunoasterii adevaratului gust a unui ou de gaina. Un ou cumparat de la tarani poate sa fie mai prost de cat cel luat din market. Am intalnit destui asa zisi mici fermieri care cumpara primavara gaini de oua modificate genetic, le duc la tara unde le inchid intr-un fost grajd, le dau sa manance concentrate facute de catre ei, le tin zi si noapte cu becul aprins si ... sunt oua de la tara. Acele gaini nu au vazut in viata lor o rama sau un fir de iarba.  In aceste conditii binenteles ca nu exista nici o diferenta. Dimpotriva, oul de la tara poate sa aiba un gust mai prost pentru ca acele concentrate nu contin si cel ceva cunoscut de catre cei cu un istoric in acest domeniu.

Va spun din proprie experienta ca taranii care au de vanzare oua cu adevarat naturale nu stau cu ele la poarta. Ei au formata propria clientela, clientela care stie sa aprecieze plusul de calitate si nu le compara niciodata pretul cu cel al oualor tinute in piata la soare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu