marți, 7 iulie 2015

9 mituri despre ouale de gaina


Mitul 1 - Este nevoie de un cocos pentru ca gainile sa depună oua.
Gainile vor depune oua, indiferent daca exista sau nu cocos in preajma lor. Femeia ovuleaza in fiecare luna calendaristica indiferent daca prietenul, sotul, vecinul, amantul, colegul este in preajma ei?

Mitul 2 - Nu putem manca oua fertilizate.
Chiar daca cocosul a calcat gaina, putem manca ouale atat timp cat ele au fost colectate zilnic. Oualele fertilizate incep sa se dezvolte abia dupa ce ajung in incubator sau sub closca.

Mitul 3 - Trebuie sa spalam intotdeauna oualele după colectare.
Un ou proaspta are un strat protector numit "Bloom" care-i sigileaza porii pentru a-l feri de bacterii. Cand spalam ouale spalam si acest strat protector, motiv pentru care ouale se spala doar doar cu putin timp inainte de folosire (de gatit). Cand se iau din cuibar ouale se perie usor indiferent cat de murdare ni se par.



Mitul 4 - Un ou cu coaja crapata se mananca primul.
Niciodata. Chiar si ou cu coaja intreaga poate contine Salmonella. Coaja crapata a unui ou creste probabilitatea ca bacteriile sa patrunda in interior. Fiecare face cum doreste. Eu una nu consum oua cu coaja crapata indiferent de locul de unde provin ouale. Bacteriile pot fi luata inclusiv in timpul transportului.

Mitul 5 - Sunt mai bune ouale cu galbenus de culoare mai inchisa,
Culoarea galbenusului nu reflecta intotdeauna valoarea nutritiva a unui ou. Culoarea galbenusului este determinata de dieta gainii. Gainile care au un meniu bogat in pigmenti galbeni (porumb, iarba, etc.) fac oua cu un galbenus de un galben mai profund.

Mitul 6 - Trebuie sa depozitam ouale in frigider.
America este una dintre putinele, daca nu singura tara, care refrigereaza ouale pentru a preveni raspandirea de Salmonella. Va reamintesc ca in Statele Unite nu este obligatoiriu ca gainile sa fie vaccinate impotriva Salmonella, spre deosebire de multe alte tari.

Mitul 7 - Ouăle sunt nocive deoarece au prea mult colesterol.
Colesterol este vital pentru corpurile noastre. Este nevoie de colesterol pentru producerea de hormoni, cum ar fi testosteronul, si pentru refacerea unor celule. Prea mult colesterol este nociv. Prea putin este si mai nociv.

Mitul 8 - Ouăle sunt nocive deoarece sunt bogate in grasimi.
Exista aproximativ 5 grame de grasime / ou. Aproximativ jumatate din ele sunt grasimi saturate si jumatate grasimi nesaturate. Avand in vedere ca raportul ideal de grasimi alimentare este de 1 : 1 (saturat  : nesaturate) grasimea in oua este un lucru perfect echilibrat! Cu toate acestea, o omleta din 15 oua nu este recomandata pentru fiecare dintre noi.

Mitul 9 - Ouăle sunt nocive deoarece au un numar mare de calorii.
Daca vreti sa eliminati caloriile renuntati la galbenus care contine vitaminele A, D, și E si proteinile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu